Planten voor groene daken en rotstuinen voor wilde bijen?
Groene daken is een extreem ruim begrip. Als de daken niet te hoog zijn, nestgelegenheid voorkomt en een gunstige ligging hebben in het landschap, moeten in principe alle bijen die in de omgeving voorkomen op deze daken kunnen vliegen. Zelf heb ik dat nog niet kunnen waarnemen.
Een uitgebreid overzicht van planten voor daktuinen wordt gegeven door Kolb & Schwarz 1999. Dit boek is technisch gezien gedateerd maar de planten die hier worden genoemd zijn over het algemeen botanische soorten. Dat geeft ook de zekerheid dat de meeldraden en nectarklieren niet zijn veranderd. Dus in principe nectar en stuifmeel kunnen leveren. En biodiversiteit genereer je het beste met botanische soorten.
In principe kunnen vrijwel alle planten die in dit overzichten worden genoemd, op daktuinen worden toegepast. Het hangt af van de structuur van het dak, van de dikte, de structuur en de kwaliteit van de bodemlaag en het microklimaat. Alle planten die op de lijst staan hebben een substraatdikte van tussen de 4 en 15 cm en zijn te vinden in onderstaande boeken
Kolb,W. & Schwarz, T, 1999. Dachbegrünung. intensiv und extensiv. Eugen Ulmer, Stuttgart.
Voor de volledige tekst zie: Planten vademecum voor wilde bijen, vlinders, & biodiversiteit in tuinen. Fontaine Uitgevers.
De planten voor groene daken zijn ook goed toe te passen voor droge rotstuinen.
Groen en bloemrijk dak Nemo museum Amsterdam