Economische betekenis van bomen -
Economisch -- Als we het over de economische betekenis van stadsbomen hebben, denken we meestal aan de waarde die bomen voor onroerend goed in de buurt kunnen hebben. Vaak in combinatie met andere groene elementen, een parkje of een groenstrook. De aanwezigheid van bomen kan er toe leiden dat de prijs van huizen enkele procenten hoger is. Dit mag echter niet het hoofdargument zijn om bomen te planten. De economische waarde weegt waarschijnlijk niet op tegen de immateriële waarde van bomen. De sfeer op dit marktplein is voor namelijk te danken aan de bomen. Het draagt hier ook bij aan recreatie. Een groot deel, mischien de meeste bezoekers, komen hier alleen maar kijken. Het is een atractie die waarschijnlijk indirekt voor de stad ook economische betekenis heeft.
 
Bomen rond kantoorpanden -- Deze bomen hebben een parkachtige uitstraling en het is ook nog eens in het centrum van de stad. Zo'n parkachtige uitstraling kan invloed hebben op de prijs van deze gebouwen. (Groningen 1992)
 
Bomen bij herenhuizen -- Deze bomen verhogen de status van deze huizen. (Sneek 2004)
Economisch

Plekken met bomen zijn al eeuwenlang toplocaties om te wonen. In dit opzicht zijn bomen veel geld waard. Een huis stijgt in waarde, omdat door de aanwezigheid van bomen de vierkante meterprijs van de kavel hoger wordt en ook de onroerendgoedbelasting stijgt. Maar wat is de economische waarde van bomen, die voorvloeit uit moeilijk meetbare immateriële functies: gezondheid, welzijn, sfeer, educatie en luchtzuivering? Economie wordt niet alleen gedicteerd door financieel belang, maar op lange termijn ook door ecologisch belang, inclusief het welzijn van mensen. Deze factor is vaak niet of moeilijk te meten, maar met gezond verstand wel te beredeneren.

 
Literatuur
Luttik, J. (2000). The value of trees, water and open space as reflected by house prices in the Netherlands. Landscape and Urban Planning 48: 161-167.
Orland, O., J. Vining & A. Ebreo ( 1992). The effect of street trees on perceived values of residential property. Environment and Behavior 24 (3), 298-325.
Price, C., 2003. Quantifying the aesthetic benefits of urban forestry. Urban Forestry & Urban Greening 1, 123-133.
Willis, K.G. & G.D. Garrod (1993). The contribution of trees and woodland to the value of property. Arboricultural Journal 17 (3): 211-219.