Kasteeltuinen
Kasteeltuinen en landgoederen bestaan meestal uit enkele tot vele ha. Ze zijn vaak in een min of meer formele stijl aangelegd. Barokstijl (bijv. Paleis het Loo). Veel tuinen zijn later omgevormd in een landschapsstijl en sommige recentelijk weer geressorteerd in de oorspronkelijke stijl. Vaak komen er veel natuurlijke elementen voor. Er is een grote verscheidenheid aan bomen en struiken aanwezig, meestal is er ook een bloementuin en een kleine boomgaard aangelegd. Door al deze elementen zijn voor de imkerij veel kasteeltuinen zeer interessant. Bij deze kasteeltuinen zijn, echter al regelmatig bijenstallen aanwezig. Maar zeer waarschijnlijk zijn de mogelijkheden die kasteeltuinen voor imkers bieden nog onvoldoende benut.
Veel kasteeltuinen zijn voor het publiek opengesteld (bijv. Paleis het Loo, Kasteel Amerongen, Kasteel Arcen)
Verschillende kasteeltuinen bevatten spectaculaire bloemborders. In Nederland is dat aanzienlijk beperkter dan in Engeland, waar een zeer rijke traditie op het gebied van tuinieren voorkomt. Vooral vaste plantenborders zijn daar zeer populair. In kasteeltuinen zouden veel meer van zulke borders moeten worden aangelegd.
De beheerkosten van deze borders zijn tamelijk prijzig. Door middel van entreegelden, fondsen gevormd door regionale donateurs en beheer door vrijwilligers kunnen zulke borders mogelijk maken. Ook constructies (re-integratie projecten) zo als dat bij landschapsbeheer het geval is, zouden in kasteeltuinen kunnen worden toegepast. Hierbij zouden ook de locale overheden financiële ondersteuning kunnen bieden.
Als voorbeeld zijn ook enkele Engelse kasteeltuinen opgenomen. In de periode dat deze tuinen onder gunstige klimatologische omstandigheden werden bezocht, zijn er nauwelijks wilde bijen waargenomen. Dit wijst vrijwel zeker op zeer intensief beheer van de totale tuin, waarbij ook chemische bestrijdingsmiddelen werden ingezet. De laatste jaren zijn acties gevoerd om dat tegen te gaan. Ook het gebruik van water om tuinen te besproeien was in Engeland tot voor kort extreem hoog.
Baroktuinen worden meestal spaarzaam door wilde bijen bezocht. De open gronden die hier gewoonlijk voorkomen zouden zeer geschikte plekken voor wilde bijen kunnen zijn. Maar er moet dan niet worden gespit en pesticiden mogen niet worden toegepast.
 
Kasteel Amerongen 2004 - Een vaste plantenborder tegen een zonnige muur met onder meer Sedum telephium, Eupatorium purpurea, Lavatera oblia (Heester), Herfstanamoon (A. Japonica/hybride), diverse soorten geraniums.
 
Kasteel Beeckestijn, Velzen 2004 - Tussen deze buxushaagjes, een gedeelte van een bloembosket groeien allerlei soorten kruiden. De meeste daarvan worden door bijen bevlogen.
 
De Kasteeltuin van Arcen - bevat een grote verscheidenheid aan begroeiingen en bevat alle typen planten (eenjarige, vaste planten etc.). Er komen ook open bosgedeelten voor die geschikt zijn voor soorten die goed in halfschaduw kunnen groeien en bloeien. Op de foto met de zeer goede drachtplant: adderwortel). Deze soort zou veel meer in open beplantingen kunnen worden toepast. (Arcen 2004) -- -
 
Paleis het Loo - In deze tuin zijn onder meer eenjarige en vaste planten toegepast die bijen aantrekken. In de zomer worden er ook kuipplanten geplaatst die door bijen worden bezocht. Mogelijk kan er ook in zulke cultuurhistorische tuinen meer rekening met bijen worden gehouden. (Apeldoorn 2006)
 
Newbey Hall Ripon, North Yorkshire 2003 - Veel Engelse kasteeltuinen staan bekend om hun vaste planten borders. Deze planten wordt ook vaak door honingbijen bezocht. De tuinen worden vaak zeer intensief beheer, waarbij ook chemisch middelen werden (of nog steeds?) toegepast. Voor bijen is dat bijzonder slecht.
 
Newby Hall 2003 - Een fragment van een border met Achillea filipendulina op de voorgrond
 
Garden House Devon, Dartmoor 2005 - Bovenaanzicht Tuin
 
Garden House Devon, Dartmoor 2005 - Deze zeer weelderige vaste plantentuin is een enorm drachtgebied voor honingbijen. Hier onder meer met Sidalcea (roze), Verschillende soorten geraniums (voorgrond) en Campanula lactiflora.
 
Beningbrough Hall 2003 - Een fragment van een grote vaste plantenborder. Op de voorgrond Achillea filipendulina (geel), daarachter grote kattenstaart (paars). Ook alle overige soorten worden door honingbijen en/of hommels bezocht.
 
Walled Garden, Hemsley 2003 - Deze tuin is ingedeeld in allerlei plantvakken en thema's. Het overgrote deel van de planten zijn drachtplanten.
 
Walled Garden, Helmsley 2003. Deze tuin wordt gedeeltelijk onderhouden door vrijwilligers en mensen die om therapeutisch redenen werken. Zie ook:Simson, S.P. & M.C. Straus, 2003. Horticulture as therapy: pinciples and practice. Foot Procucts Press, Binhamton. (ISBN 1560222794)

 
Sleightholm Dale Lodge, Fadmoor NorthYorkshire - In dit tuingedeelte zijn voornamelijk stokrozen aangeplant. Next
 
Sleightholm Dale Lodge, Fadmoor NorthYorkshire