Foto's van een tuincentrum
Tuincentra zouden betrokken kunnen worden om tuinbezitters te stimuleren meer bijenplanten aan te planten. Niet alleen door middel van folders, maar vooral door het aanleggen van voorbeeldtuinen. Zo'n tuin komt voor in Cuijk. Er zijn hier in hoofdzaak bijen- en vlinderplanten in aangeplant. Dit levert schitterende beelden op. Als je zo iets ziet, word je vanzelf laaiend enthousiast. Dit is het fundament voor drachtverbetering in eigen tuin. De voorbeeldtuin op dit tuincentrum is tamelijk groot, maar is zo aangeplant dat de afzonderlijke delen ook een voorbeeldfunctie voor kleinere tuinen hebben. Veel exotische planten worden het beste door wilde bijen bezocht als er ook inheemse drachtplanten in de naaste omgeving voorkomen.
De foto's, genomen op 15 aug. 2009, zijn met toestemming van "Tuincentrum Martien Graat" geplaatst. De tuin is vrij toegankelijk (martiengraat@kpnmail.nl - www.tuincentrummartiengraat.nl)
 
 
Entree Tuincentrum van Martien Graat - Door een weelde van bloemen, wordt de aandacht van de informele entree afgeleid. Je stapt direct in een zee van bloemen. Met Helenium (voor), Rudbeckia (midden) en rode zonnehoed achter.
 
Entree Tuincentrum Martien Graat vanuit de andere richting gefotografeerd
 
Door de relatief smalle tuin lopen verschillende paden. Op de voorgrond Kalimeris incisa (links) en Geel duizendblad (rechts).
 
Op deze plek komen meer dan tien soorten bijenplanten voor. Onder meer: Aster divaricatus (voor rechts), Aster novae-anglica, Aster amellus, rode zonnehoed, Agastache, Helenium en Rudbeckia.
 
Rudbeckia en agestache op de voorgrond op de achtergrond Aster amellus (blauw) en Aster divaricatus (wit).
 
Aster divaricatus en Aster amellus -- Aster amellus
 
Aster amellus
 
Verbena bonariensis komt op het talud t dominant voor.